Zelená čočka – kaviár chudých

Zelená čočka pochází z Francie je jedním z nejzdravějších a nejchutnějších druhů čočky. Má tmavozelenou barvu s namodralým mramorováním, uvnitř je však žlutá. Je drobnější než klasická čočka, nemusí se před vařením namáčet, a i když přetáhnete dobu varu, drží tvar.

Zelená čočka je pro svou barvu, specifickou, oříškově pepřovou chuť a drobná zrnka nazývána “kaviár chudých”. K uvaření jí stačí 15 – 20 minut, hodí se do salátu, k masu, k rybám i pečené zelenině. 

Proč ji tedy zařadit do jídelníčku?

  • Je významným zdrojem bílkovin a vlákniny
  • Má vyšší obsah železa, vápníku, hořčíku a folátu (forma kyseliny listové)
  • Pomáhá účinně snižovat cholesterol
  • Je vhodná pro diabetiky i do redukční diety

zdroj lidovky