Zelená čočka pochází z Francie je jedním z nejzdravějších a nejchutnějších druhů čočky. Má tmavozelenou barvu s namodralým mramorováním, uvnitř je však žlutá. Je drobnější než klasická čočka, nemusí se před vařením namáčet, a i když přetáhnete dobu varu, drží tvar.
Zelená čočka je pro svou barvu, specifickou, oříškově pepřovou chuť a drobná zrnka nazývána “kaviár chudých”. K uvaření jí stačí 15 – 20 minut, hodí se do salátu, k masu, k rybám i pečené zelenině.
Proč ji tedy zařadit do jídelníčku?
- Je významným zdrojem bílkovin a vlákniny
- Má vyšší obsah železa, vápníku, hořčíku a folátu (forma kyseliny listové)
- Pomáhá účinně snižovat cholesterol
- Je vhodná pro diabetiky i do redukční diety
zdroj lidovky